София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Все още няма виновни при взрива в завод „Миджур“

При трагичния инцидент през 2014г. загинаха 15 души

4 годиниИнциденти 10 Боряна Райчева

Прокуратурата търси вината там където няма как да я открие. Тоест няма живи свидетели, които да кажат какво се е случило по време на взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом. Това коментираха бащата, който загуби сина си в трагичния инцидент Димитър Димитров и Петър Пенчев от Асоциация „Анна Политковская“. Пенчев е първият човек, който е изпратил сигнал, че тези мини не бива да влизат в България, защото са опасни.

Димитров и Пенчев са предприели собствено разследване веднага след трагедията. Забелязали са, че в обвинителния акт няма нито един от сигналите, които са изпратени от двамата.

„Още декември през 2014г. бях извикан в Следствената служба да дам документите, които имам. Това е ярко доказателство, че са искали да насочат следствието към друга посока. Как може при 1,5 млн. мини да може да случи, но вината не е в работника, а в тези, които трябваше да спазят международните договори и конвенцията за забрана на противопехотните мини“, коментира Пенчев.

На въпроса на водещата защо прокуратурата обвинява загиналите за тяхната смърт, а в същото време техните сигнали са доказали, че тези мини не трябва да бъдат разглобявани в този частен завод, Димитров отговори, че тези мини не е трябвало изобщо да бъдат внасяни.

Валери Митков, който е собственик на завода, се е ползвал със специално разрешително. „Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката е издала протокол, чрез който се разрешава да продължи вноса на тези мини, за да участват в изложба. Тук се разрешават стотици хиляди мини“, каза Петър Пенчев.

През 2018г. Видинският окръжен съд оправда всичките обвиняеми по делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. При инцидента през 2014 г. загинаха 15 души.