София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Все по-трудно търпим корупцията

Това сочат данните от проучване

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Търпимостта към корупцията у нас бележи спад. Това сочат данните от национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп“, предаде БТА.

Изследването е направено между 28-март и 5-и април сред общо 1000 души. 2% от запитаните заявяват, че са склонни да оправдаят искането на подкупи, а шест на сто оправдават онези, които дават подкупи.

98 на сто от запитаните приветстват подкупничеството, а 94% изразяват остро неодобрение.

Според данните само 10 на сто е делът на българите, които вярват, че у нас някой би могъл да бъде осъден за корупция. 77% от анкетираните са на мнение, че е твърде малко вероятно това да се сучи в страната ни.

Най-младите, на възраст под 30 години, както и най-възрастните - над 60 години, по-често от останалите българи са на мнение, че корупционните практики у нас се санкционират от закона. Така мислят и хората с ниско образование, както и жителите на селата.

10% от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми. 5 % заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции, а 3 на сто са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

Социолозите уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на един ориентир за корупционните практики, тъй като може да се допусне, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата.

За една година с 10 на сто нараства делът на хората, които са се запознали с румънските практики на борба с корупцията, което свидетелства за масова обществена чувствителност по темата и за по-високо ниво на информираност на гражданите, коментират социолозите.

43 на сто от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.