София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Все повече европейци биха подкрепили излизането на страната си от ЕС

Най-много евроскептици има в Италия – 48 %

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръст на нагласите за напускане на ЕС отчита проучване на социологическия институт „Ипсос-МОРИ“. Институтът е сред най-големите във Великобритания.

Анкетата включва над 6000 респонденти от Испания, Швеция, Полша, Италия, Унгария, Германия, Франция и Белгия и показва, че 45% от гражданите одобряват примера на Великобритания, която ще проведе референдум за излизане от ЕС на 23 юни.

33% от отговорилите биха гласували за излизане на страната им от ЕС на подобен референдум, сочат данните. Най-висок дял поддръжници на идеята за развитие на държавата извън общността има в Италия, където 48% от запитаните биха гласували за напускане на съюза. Във Франция техният дял е 41%.

Идеята за напускане на ЕС има далеч по-слаба подкрепа в Полша и Испания - съответно 22% и 26% искат напускане на съюза.

49% от запитаните смятат, че британците ще гласуват за напускане на ЕС, докато проучване във Великобритания показва, че 35% от населението на острова очаква такъв изход от референдума.

Същевременно над половината от изследваните, 51%, вярват, че евентуално излизане на кралството би навредило на икономиката на съюза. Поддръжниците на дистанцирането на Великобритания от ЕС обаче твърдят, че страната, която е петата икономическа сила в света, би била в добра позиция за преговори и след напускането на блока.