Гледай
на живо
Vox Populi

Всеки концерт ще е празник в зала "България"

Софийската филхармония посреща 91-ия си сезон с световни имена

"Всеки концерт ще е празник" с това мото Софийската филхармония представи новия си 91-ви сезон. В него, по традиция, любителите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на наши и чужди изпълнители. Сред тях са оперните звезди Александрина Пендачанска, Бенджамин Апл, Елина Гарнача и още десетки. 
 
Не по-малко впечатляващ е и списъкът с пианисти, че листи, а този сезон на особена почит ще са цигуларите.
 
Сред тях се нареждат Вадим Репин, Виктория Муллова, Натали Гаяр, Сара Чанг, Федор Рудин и много други.
 
През идния 91-ви сезон, празник има и Националният филхармоничен хор. Той ще отбележи своя 75-ти рожден ден с програма, събрала най-доброто от музикалната съкровищница. 
 
А за да дирижира по-най-добрия начин този празник у нас едно от известните имена в тази сфера Ервин Ортнер.
 
А това, че класическата музика може да се окаже най-добър приятел и на децата, отдавна вече не учудва никого. Тази година от зала "България" са им отделили отново специално внимание, след като предишната над 7000 малчугани са се докоснали до вълшебството на класиката в ноти.
 
За всички, които са убедени, че залезът на класическа музика е близо, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, припомня, че слуховете за нейната смърт над век вече са силно преувеличени.
 
"Може би споменах още преди две години  за тази статия, която аз още си пазя вкъщи, която отписва, че класическата музика скоро ще отмре от само себе си." разказа Найден Тодоров.
 
Статията излиза за първи път  в кара на 19-ти век, два века по-късно класиката още е жива, а почитателите й стават все повече, убеден е Найден Тодоров.