София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие

Протест срещу насилието над жени блокира Орлов мост

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие от партньора си. От Българския фонд за жените изнесоха данни, че от началото на годината са убити 28 жени от своите бивши или настоящи партньори, а 3 деца са убити от собствените си бащи.

Все още, обаче, темата в България за този тип насилие е табу и не се споделя много от първо лице. Жертвите не искат да разказват за това, което са претърпели, поради срам или страх. Факт е, че много малко жени в България знаят къде да се обърнат за помощ, не са запознати със законодателството и мерките за защита, не знаят за кампании и мерки за превенция. Затова Българският фонд за жените настоява за създаването на 28 кризисни центъра за настаняването на пострадали жени, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, а също така и специални центрове за грижи и възстановяване.

Според изследване на Агенцията на Европейския съюз за основни човешки права от март 2014 г. насилието над жени е масово, но в същото време неотчитано и неглижирано нарушение на човешките права в страните членки на ЕС.

В световен мащаб 62 милиона евроейки са жертва на физическо, сексуално или психологическо насилие.

Кампанията на ООН Orange the world е създадена с цел да се бори с насилието над жени. Част от активностите на кампанията включват дискусии, поредица срещи с млади хора.

Тази вечер в София протестиращи се събраха на Орлов мост в знак на солидарност към жертвите на домашно насилие.