София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Всички автомобили със задължителен паспорт

Това ще увеличи драстично разходите за МПС

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Проектозаконът за пътните транспортни средства предвижда големи промени. Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписват освен информацията, която фигурира в регистрационния талон сега, още много други данни. Тази промяна неизбежно ще увеличи данъците и таксите по превозните средства.

Всеки притежател на МПС ще трябва да изкара на колата си паспорт в специални за това пунктове. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също ще трябва да се снабди с „лична карта“ преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
Прегледът, както и издаването на всички съпътстващи го документи, ще си имат своя отделна тарифа, която ще се уточни по-късно. Това означава, че собствениците на автомобили ще трябва да плащат не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.