София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВСС ще намалява заетостта на съдиите?

Предстоят законодателни и организационни промени

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Необходимост от законодателни промени в подсъдността и серия организационни мерки, бяха набелязани на среща днес във Висшия съдебен съвет между членове на Съвета и съдии и съдебни служители от Софийския районен съд.

Представителите на СРС изразиха недоволството на протестиращите си колеги от свръхнатовареността в съда, в който броят само на образуваните от началото на годината дела е над 95 хил.

Те посочиха, че тази натовареност поставя съдиите и съдебните служители във физическа невъзможност да изпълнят задълженията си. Тя пречи за нормалното решаване на делата и обслужване на гражданите. Заявено бе, че е необходимо да се повиши трудовото възнаграждение на съдебните служителите в най-натоварения съд в страната.

Установена бе необходимост да се увеличи щата на съдебните служители и да се открият процедури за попълване на незаетите длъжности за съдия чрез преместване на съдии от по-слабо натоварени съдилища.

ВСС се ангажира да осигури експерти за въвеждане на данните по дела в Информационно-деловодната система на съда. Акцентирано бе на потребността ВСС да ангажира министъра на правосъдието с законодателни промени в подсъдността, така че съдът да се разтовари от дела като заповедните и застрахователни производства.

Представителите на Софийския районен съд поставиха също проблеми, свързани с извършвани от Инспектората към ВСС проверки, с работата на съдебните заседатели, с текучеството на съдебните служители, с обема на работата на призовкарите и архиварите, и други.