София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ВСС: Съдийска колегия да реши за проверката на Панов по делото „Иванчева“

Не можело прокурори да се произнасят по съдийски въпроси

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Съдийската колегия трябва да разгледа искането на съдиите от Апелативния спецсъд, които поискаха становище от ВСС за това дали чрез проверката на Лозан Панов по делото срещу Иванчева се прави опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите по делото. Отново Софийската колегия трябва да реши дали инициирането на такава проверка по неприключило производство е правомерна и допустима. С това становище излезе пленумът на Висшия съдебен съвет след заседание тази сутрин.

Писмото на 11 апелативни съдии с искане за становище беше изпратено до Пленума на ВСС, който обаче реши, че съдиите погрешно са адресирали писмото, което е трябвало да бъде изпратено до Съдийската колегия на ВСС.  

Председателят на ВКС Лозан Панов взе първи думата и прочете правомощията на пленума на ВСС, като установи, че няма възможност прокурори да се произнасят по съдийски въпроси.

От името на прокурорската колегия главният прокурор Сотир Цацаров също подчерта, че поставените въпроси от Апелативния специализиран съд не са от компетенциите на пленума на ВСС.

Колегията трябва да вземе решение по въпроса на 11-12 декември. Проверката на ВКС е за организацията на дейността на съда по делата срещу Иванчева и Петрова, колко на брой са те, как са се регистрирали и образували делата, как е бил избран съдия-докладчик и членовете на съдебните състави и спазени ли са сроковете за произнасяне.

До проверката се стигна след като на 16 ноември Специализираният съд пусна двете подсъдими под домашен арест, а още същият ден прокуратурата протестира това решение на съда пред горната инстанция, която малко по-късно разгледа искането. Апелативният съд реши променената мярка да не се изпълнява.

Все още съдът не е излязъл с определение дали мярката на Иванчева и Петрова ще остане "домашен арест".

20-на активисти се събраха пред сграда на ВСС в началото на заседанието, за да изразят подкрепата си за подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова.