Гледай
на живо

Втори етап от залесяването на Новата гора на София

Сезонът бе открит от кметът Йорданка Фандъкова

Вторият залесителен сезон от мащабната инициатива Новата гора на София стратира от днес. Той бе открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Кампанията на общината за залесяване на пустеещ общински терен стартира през есента на 2017 г., когато изцяло благодарение на доброволци, са засадени 12 000 дървета, се припомня в съобщението. Теренът се намира в кв. „Суходол“, в близост до старото депо за отпадъци.

Тази пролет залесяването ще се извършва всяка събота и неделя, с изключение на Великденските празници, докато времето позволява прихващане на дърветата. Инициативата Новата гора на София предвижда до края на 2018 г. да бъдат засадени общо 120 000 дървета от вида липа и акация на площ от 225 кв.м., с което да се обособи нов "зелен филтър" край София.

Засаждането се осъществява изцяло от доброволци, а СО предоставя фиданки и инструменти. За максимално улеснение на гражданите, за периодите от кампанията /31 март - 30 юни 2018 г./, се разкрива специална автобусна линия на градския транспорт с номер 56А, който тръгва от спирката "Метростанция Вардар" и ще се движи от 9.00 до 16.00 часа на интервал от 30 минути всички съботи и недели.