София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Втори съмнителен случай в плевенската болница

Родилка обвинява лекарите за смъртта на бебето си

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

И други пострадали в плевеската университетска  болница проговориха. След като в понеделник стана ясен случай, при който млада родилка загуби живото си при съмнителни обстоятелства, а бебето й е все още е в кома, друга жена реши да разкаже историята си.
 
Галя Горчева споделя, че приета по спешност във въпросното лечебно заведение в напреднала бременност, заради проблеми с тоновете на плода. Поради тази причина на 2-юни се налага спешно секцио. Жената ражда момиченце, което по-късно е диагностицирано със синдром на Даун.
 
Родителите решили да се информират какво представлява тази болест и отчели, че в 90% от случаите имало проблеми със сърцето. Те поискали да се направи изследване, за да се види има ли дъщеричката ѝ такъв проблем, но лекарите казали, че няма нужда и нямало нужда да се бърза преди детето да бъде изписано. След напускането на болницата, родителите водят новороденото при  личен лекар, който констатирал проблеми с дишането и ги изпратил при кардиолог, но преди да стигнат до специалиста, момиченцето умира.
 
Повече от 45 дни аутопсията все още се бави, а по закон тя трябва да бъде готова до 30-ия ден от настъпването на смъртта.
 
Говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков заяви, че все още не се била събрала специална комисия  по случая,  именно, защото аутопсията не е готова, но обясни какви са причините тя да се бави. По думите на медика, детето е изписано физически здраво, но със синдром на Даун. Той обясни още, че консултация с кардиолог в болницата не е проведена, тъй като не е имало такава необходимост.