София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Втори турнир по шах за деца „Еврософия“

Млади таланти показаха завидни умения

6 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Втори турнир по шахмат за деца за купа „Еврософия“ се проведе в сградата на Националната спортна академия. Събитието събра около 100 малчугани на възраст от 6 до 14 години, разделени в три групи, които в рамките на 15 минути за партя шах, трябваше да покажат какво могат.
В турнира нямаше ограничение за участващите, като в него се включиха както такива, занимаващи се професионално с шах от години, така и други, които тепърва навлизат в играта. Оказа се обаче,  че освен всичко друго,  шахът понякога е и семейна игра.
Светлин става европейски шампион по шах едва 7-годишен, като печели 9 от 9 партии, заемайки първото място от общо 650 деца в неговата възрастова категория.
За много от малките шампиони началото е  като на шега, продължението обаче е свързано с  много тренировки и упорство, но и с възможността да се учиш.
Във всяка от трите категориите бяха отличени по три деца, които получиха съответно златен, сребърен и бронзов медал, купа към тях, както и предметна награда. Най-важна обаче остава не победата, а миговете, в които виждаш как двама малки опоненти, след края на партията шах, се разплакват- единият, защото е загубил, а другият, защото осъзнава, че е победил своя нов приятел, споделят на тръгване организаторите и си пожелават повече моменти като тези.