София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Второ отлагане на делото за убийството на Жоро Плъха

Обвиняем е пловдивски лекар, превишил неизбежната отбрана

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Второ поредно отлагане на старта на делото срещу  д-р Иван Димитров от Пловдив за убийството на  Жоро Джевизов, станал известен с прякора си Жоро Плъха. Лекарят е обвинен за причиняване на смърт при превишаване пределите на неизбежна отбрана.
 
Делото  в Окръжния съд беше отложено, тъй като съдията се оказа болна. Предишният път пък в залата не се яви жената на  Жоро Плъха, която е в чужбина и не е получила призовка. 
 
Пред залата, майката на жертвата изрази негодуванието си от това, че за пореден път делото не тръгва, вече повече от година. 
 
Пред Съдебната палата днес дойдоха  приятели на рентгенолога, които настояват той да бъде оправдан.
 
Припомняме, че на 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от пловдивския квартал Столипиново, решил да извърши кражба в гаража  на лекаря. След като  Димитров чул шум и отишъл да провери, поселвало спречкване с крадеца. 
 
Лекарят бил ранен в крака с нож, а той своя стана стрелял с незаконния си пистолет и убил мъжа. Това е причината рентгенологът да е обвинен за превишаване пределите на неизбежна отбрана и за незаконно притежание на оръжие. Ако бъде признат за виновен, доктор Димитров може да лежи до 5 години в затвора за убийството и до 8 за притежанието на пистолета.