София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вълчев: Ремонтирани са над 1100 училища

Там, където все още тече ремонт, учениците ще бъдат пренасочени

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Всички училища ще започнат учебната година нормално на 17 септември. Това каза пред Дарик радио министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обяви, че близо 60 процента от базата в страната се ремонтира, но там където все още има ремонти, учениците ще бъдат пренасочени временно в друго училище. Подобна е ситуацията в Кърджали, Русе, Търговище и Ихтиман, но е направена организация с кметовете и областните управители, за да могат учениците да започнат нормално учебната година.
По думите на Вълчев тази година са ремонтирани над 1100 училища. „Няма как, обаче, да обхванем всички нуждаещи се от ремонти. Има само 3 месеца ваканция“, обясни министърът.
„Всяко дете трябва да учи и чрез съвместната работа на институциите се прави опит всички деца да учат и да не отпадат от училище“, обясни министърът. „Имаме до 11-12%, които напускат преждевременно образователната система“, посочи той и допълни, че трябват многогодишни последователни усилия, за да се преодолее този проблем.

По повод увеличението на учителската заплата Вълчев коментира, че за първи път в началото на следващата година, от много време, доходите на учителите ще бъдат над средните за страната.

„Не само заплатата, но и социалният статус, и отношението на родителите, и модернизирането на обществото - всичко това прави относително по-малко търсенето на учителската професия. Това е проблем на всички общества, но при нас е по-голям“, посочи министър Вълчев. По думите му има притеснение за броя на учителите, особено по-младите, но все пак се усещат и позитивни сигнали.
Министърът на образованието съобщи, че следващата година ще бъдат готови и електронните дневници. „Надявам се догодина да намерим средства да финансираме всички училища, които желаят закупуването. Не можем да ги направим изведнъж задължителни. Това училище, което избере да води електронен дневник, няма да бъде задължено да води и хартиен. Може да има и електронен бележник“, посочи министър Красимир Вълчев.