София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Външният министър на Гърция: Ще ви подкрепим за Шенген

Догодина се навършват 140 г. от двустранните отношения

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Външният министър Екатерина Захариева се срещна с гръцкия си колега Николаос Дендиас в МВнР днес.

На срещата Захариева отбеляза, че догодина отбелязваме 140 години двустранни отношения между България и Гърция. По този повод ще се проведат дни на Гърция в България. Министърът изтъкна, че гръцките туристи са на второ място в страната ни, което е свидетелство за изключително топлите отношения между двете държави.

Според Захариева общата история може да ни бъде учител, а не затвор.

От своя страна министър Дендиас подчерта, че гърците са най-сериозните инвеститори на територията на страната ни. Той заяви, че потенциалните български инвеститори са добре дошли в южната ни съседка. Дендиас определи Гърция като "стълб на устойчивост" на Балканите и отбеляза, че правителството му ще подкрепи България за присъединяването ни към Шенген.

И двамата министри специално подчертаха, че се надяват близките отношения между Гърция и България да се засилват още повече в следващите години.