София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Външният министър на Иран: САЩ са „икономически терористи“

Напрежението между двете страни продължава да ескалира

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф излезе с остри критики срещу „икономическия тероризъм“ на САЩ, които според него са наложили санкции срещу Иран, „за да постигнат незаконни политически цели.“

Становището на иранския министър беше заявено по време на конференция за устойчиво развитие, проведена от ООН в Ню Йорк.

„Нашият народ понася най-бруталната форма на икономически тероризъм, който е насочен нарочно срещу невинни цивилни, за да се постигнат незаконни политически цели“, коментира Зариф. По думите му тези „незаконни санкции“ създадоха „огромни пречки“ пред Ислямската република и представляват най-голямата заплаха за осъществяване на целите за устойчиво развитие от Иран и от много от иранските съседи“, заяви още иранецът.

Напрежението между двете страни продължава да ескалира след серия от инциденти в Персийския залив.

Днес иранският външен министър ще се срещне с генералния секретар на ООН. Представители на трите страни членки на ЕС, които са част от ядрената сделка, са поискали също среща със Зариф, но той не е отговорил все още на искането.

Европейците трябва да осигурят на Иран възможност да води свободна търговия, за да бъде запазено ядреното споразумение, заяви още Зариф в интервю за ТАСС.