София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Външните министри на Г-7 посетиха Мемориала в Хирошима

Американският държавен секретар Джон Кери не се извини за бомбардировките

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери и колегите му от държавите от Г-7 направиха историческо посещение на Мемориала в Хирошима, предава AFP. Кери е първият държавен секретар на САЩ, който посещава мемориала в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка на 6 август 1945, когато загиват 140 000 жители на Хирошима.

Кери обаче не се извини за бомбардировките.

В рамките на срещата на върха на седемте големи индустриални държави, която ще се проведе през май в Япония, ще бъде изработен съвместен план за действие срещу международния тероризъм, съобщават японските медии.

Решение беше взето в рамките на срещата на външните министри на Г-7 в Хирошима. Планът предвижда и по-добър обмен на данни, а също и по-строг граничен контрол. Освен това мерките ще трябва да допринесат за изкореняването на източниците на финансиране за екстремистките групировки.