София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Външно съветва да не се пътува до Рио де Жанейро

В града има ежедневни престрелки

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Министерството на външните работи и посолството ни в Бразилия предупреждават българите, които възнамеряват да пътуват до Рио де Жанейро, да се въздържат от посещение на града до нормализиране на обстановката. Сънародниците ни, които се намират в Рио де Жанейро, да избягват Леблон, Ипанема и Копакабана, както и на районите, в които в момента текат сблъсъци между организирани наркобанди и силите на реда.

В момента в града има ежедневни престрелки между полицията и организирани наркобанди, често в близост до най-посещаваните туристически райони - Леблон, Ипанема и Копакабана. Междувременно войната между наркоклановете се разпространи и в другите осем големи фавели на града.

Властите засега не могат да овладеят ситуацията.

Множество страни вече предупредиха своите граждани да рисковете при пътуване до Бразилия.

Българските граждани в Рио де Жанейро, които имат нужда от помощ във връзка със ситуацията, могат да се свържат с посолството ни в Бразилия на телефон +55 61 32236193, както и на дежурния телефон в извънработно време +55 61 86023360.