София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЪОРЪЖЕН ГРАБЕЖ ПРЕДИЗВИКА ПАНИКА ВЪВ ФРАНЦИЯ

ЗАЛОЖНИЧЕСКА ДРАМА ПРЕДИЗВИКА ФАЛШИВА ТРЕВОГА ЗА АТЕНТАТИ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Екшън със заложници във френския град Рубе стресна Франция и предизвика паника сред населението.
Трима въоръжени мъже са нахлули в къщата на банков директор във френския град, който се намира в близост до границата с Белгия. Взели са за заложник банков директор и опитали да го изведат от сградата. През това време обаче извършителите са обградени от полицията, която започва престрелка с въоръжените мъже. Един от нападателите е държал в къщата на служителя като заложници съпругата и дъщеря му. В дома е имало и бебе на 1 месец. Въпреки огънят на полицията, двама от извършителите успяват да се измъкнат, убит е само един от тях.
На мястото на инцидента са пристигнали спецчастите, които участваха в антитерористичната операция в Париж миналата седмица. Те са щурмували дома на заложниците и са успели да ги освободят.
Според органите на реда, въпреки първоначалните подозрения, случаят най-вероятно не е обвързан с терористични действия, а опит за грабеж. Разследването продължава с всички възможни хипотези, категорични са френските власти. Възможно е въоръжените мъже да имат профила на бойци от ИД.
Междувременно стана ясно, че ликвидираният преди седмица терорист Абделхамид Абауд е планирал да извърши самоубийствен атентат. Атаката е била планирана за 18 или 19 ноември. Това съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, който съобщи резултатите до проведеното до момента разследване по шокиращия случай от петък 13-и.