София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Въоръжен мъж нахлу в президентството

72-годишният дядо е криминално проявен

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

72-годишен, въоръжен мъж, нахлу вчера в президентството. Той е носил в себе си личното си оръжие - пистолет с два пълнителя.

Възрастният мъж не е арестуван от НСО,а от жандармерията, разположена пред сградата, след като отправил заплахи към служителите на администрацията на държавния глава.

72-годишния Сашко Игнатов е нахлул през страничния вход на президентството, където е приемната и администрацията на държавния глава.

Искал е среща с президента, но такава му е била отказана.

От НСО посочват, че са задържали въоръжения дядо още на входа на Президентството, заради агресивното му поведение. След проверка те са открили пистолета му и са го предали на жандармерията.

Пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че инцидентът в президенството, показва че МВР има добро взаимодействие със служителите на НСО и сградите на институциите в Република България се охраняват добре.

Извършителят е задържан в Първо районно на Столичната дирекция на вътрешните работи. Оръжието не е негово, той го притежава незаконно, оръжието е на неговата съпруга. Колегите проверяват информацията как той се е сдобил с него и дали то е съхранявано правилно, посочи вътрешният министър и добави, че мотивите на мъжа се изясняват.

Към момента е известно, че Игнатов е от Перник, криминално проявен. През 2004 г. е бил осъден за убийство при самоотбрана, което е станало през 2002 г. при инцидент на бензиностанция, свързана с неговия бизнес. Възрастният мъж има няколко фирми, които се занимават със строителство, охрана и търговия с горива.

Снощи е извършен обиск на дома му на Игнатов.

Днес ще стане ясно дали и за колко време мъжът ще остане в ареста. По случая тече досъдебно производство.

Президентът Радев е на посещение в Полша и не е бил във ведомството по време на инцидента.