София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Върнаха книжката на Лютви Местан

В катастрофата загина 6-месечно бебе

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кърджалийският съд отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на лидера на ДОСТ Лютви Местан, обвиняем за причиняването на катастрофа, при която загина бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско по международния път за Гърция.

Магистратите отмениха постановлението на прокурора при Окръжната прокуратура – Кърджали, с което е отнето временно свидетелството за управление на МПС на политика.

Съдът е приел, че единственият мотив, с който се обосновава постановяването на ограничителната мярка е, че се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от обвиняемия. Според магистратите от събраните до момента данни по случая с Лютви Местан не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност.

Освен това липсвала ясно извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на политика. Определението на съда е окончателно.