София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Върнали шофьорската книжка на Лютви Местан

Информацията от Окръжен съд – Кърджали е неофициална

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Като „необосновано” и „незаконосъобразно” обяви Окръжен съд – Кърджали постановлението на прокуратурата, с което на Лютви Местан бе отнето свидетелството за управление на МПС.

Връщане на правоспособност на лидера на ДОСТ е станало с определение от 24 юли 2019 г. Това написа сайтът Faktor.bg, който се позова на неназовани източници в съдебната система.

До санкцията се стигна, след като на 14 април 2019 г. политикът стана участник в тежка катастрофа на пътя за прохода Маказа, при която загина и бебе. Срещу политика от пролетта се води досъдебно производство заради тежкия инцидент.

На 24 април с постановление на Окръжна прокуратура – Кърджали на Лютви Местан бе отнето свидетелството за управление на МПС с мотиви, че обвинението е за тежко престъпление, извършено по непредпазливост.

Освен това лично говорителят на Главна прокуратура разпространи информация, че Местан е недисциплиниран водач, рецидивист на пътя и е извършил множество тежки пътни нарушения.

Според съда обаче „от събраните до момента доказателства не е установено разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност”.

Освен това няма доказателства Местан да е личност с висока обществена опасност. Съдът е установил, че от 12-те броя електронни фишове, въз основа на които прокуратурата обяви лидера на ДОСТ за „пътен хулиган“, само един е издаден реално на негово име и действително лично той е управлявал автомобил.