София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Във Франция протестират и за Коледа

Заетостта в страната е спаднала с 30% заради стачките

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протестите във френската столица Париж, свързани с промените в пенсионната система в страната ще продължат и на Рождество Христово, въпреки призива на президента Еманюел Макрон за прекъсването им поне на празниците.
 
Припомняме, че недоволството в Париж продължава вече трета седмица, като стачките са едни от най-мащабните в страната през последните години. Те засегнаха всички видове транспорт в столицата, като метрото и автобусите са почти неизползваеми.
 
По данни на хотелиерски организации, заетостта в Париж също е с паднала с 30% в сравнение с декември миналата година, като се има предвид, че тогава също имаше спад заради протестите на „жълтите жилетки”.
 
Проблеми и при търговците във френската столица, които също отчитат по-малък оборот с  мужду 30 до 50 %. 
 
От последните събития страдат и много културни институции, като само от началото на този месец Националната опера в Париж е загубила приходи на стойност  от 8 млн. евро.