София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Във ВМА извършиха чернодробна трансплантация

59-годишният мъж е бил в крайна фаза на чернодробно заболяване

4 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация на 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Донорът е мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма.

Съобщението за възникналата донорска ситуация в Плевен е получено на 29 декември от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточняват от ВМА. Веднага е бил сформиран екип, който заминава за Плевен още в 7 часа сутринта на 30 декември, където е осъществил експлантацията на черния дроб.

Професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология съобщава, че към момента пациентът е контактен и адекватен и лечението му продължава. Той обобщава, че технически трансплантацията е била трудна, с продължителност около шест часа.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.