София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЪВЕЖДА СЕ НОВА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ В ГОРИТЕ

В ОСНОВАТА Й СА СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

8 годиниАгро 1 Боряна Райчева

От този месец започва внедряването на електроен превозен билет за дървесина от временен склад за всички притежатели на гори.
Това е иноватива информационна система за контрол, която работи успешно вече месец в държавните предприятия. Тя е сред мерките на земеделското министерство и агенцията по горите за по-засилен контрол в горските територии.
Новата система спомага данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората да се регистрират в централизирана информационна система на Изпълнителната агенция по горите. Така контролните органи и обществеността могат да проверяват своевременно дали превозното средство притежава валиден превозен документ. Сайтът на ИАГ и уеб страниците на шестте държавни предприятия ще осигурят възможност на гражданите да проверяват валидността на превозните билети.
Новите технологии дават гаранция за повече прозрачност и контрол на добива и транспорта на дървесина от горските територии на страната. Ще бъде въведено и видео наблюдение в обектите за преработка на дървесина, както и GPS проследяване на превозните средства, транспортиращи дървесина.
Така ще бъде затворена системата за проследяване на дървесината във всички горски територии, без значение от тяхната собственост. По този начин до голяма степен ще бъдат ограничени незаконните практики в горските територии.