София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Въвеждат цветни протоколи за повиквания към Спешна помощ

Здравното министерство проверява случай със забавил се екип при умиращ човек

8 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Регламентират степента на спешност при повикване на 112. Това обяви днес министърът на здравеопазването Петър Москов. Това ще стане с тестовото въвеждане на т.нар. цветни протоколи, които да определят доколко едно обаждане изисква незабавно изпращане на медицински екип.

„Определя се какъв тип е спешността по цвят – червено, жълто, зелено и т.н и линейката тръгва със съответната спешност. Тези протоколи ще бъдат въведени в рамките още на този месец тестово", поясни здравният министър.

По думи на Москов трябва да се даде време, за да се свикне с тази система на работа и да се види доколко тя е ефективна.
"Няма да допусна въвеждането на новите правила, които са европейските и са обективните правила за това как се определя едно състояние дали е спешно или не, да компрометира здравето или живота на някой от пациентите.", подчерта още министърът.

Предстои реновиране на спешните центрове и филиалите към тях, като в него е включено и закупуването на 600 линейки, подчерта още здравният министър. Според него това ще спомогне за по-добрите условия на работа, срещу които и днес сутринта недоволстваха лекари от Спешната помощ в София.
Недоволство изрази и гражданка, която публикува информация във Фейсбук за случай, на който е станала свидетел. Става въпрос за мъж, който е паднал на улицата и е издъхнал преди линейката да пристигне с 40-минутно забавяне. От здравното ведомство са получили отговор от Центъра за Спешна помощ, че причината за закъснението е грешно подаден адрес, но обещаха проверка по случая.