Гледай
на живо

Въздухът в Делхи - като да изпушиш 50 цигари на ден

Близко до смъртна присъда

Лекари обявиха извънредно положение за общественото здраве в индийската столица Делхи, тъй като качеството на въздуха в най-замърсения град в света достигна до нива, сравними с изпушването на най-малко 50 цигари на ден, пише "Гардиън".

Всеки ноември болниците са препълнени със задъхващи се пациенти заради лошия въздух в 20-милионния град. Въздухът в Делхи е като смъртна присъда, обяви Сринивас Гопинат, лекар в болница "Сър Ганга Рам".

Качеството на въздуха в Делхи е изключително лошо заради вдигащия се прах по пътищата, откритите огньове, автомобилите, индустриалните емисии и горенето на култури в съседните щати. Но условията се влошават през зимните месеци.

През 2014 г. Световната здравна организация обяви, че Делхи е най-замърсената столица в света, изпреварвайки Пекин, Китай. Изследване от 2015 г. показва, че около половината от 4,4 милиона деца в Делхи имат проблеми с белите дробове.

Днес в предградието "Ананд Вихар" нивото на фините прахови частици (PM2,5) достигна 908. Препоръчаното средно безопасно ниво на Световната здравна организация е 25.