Гледай
на живо

Въздухът в София - мръсен над нормата

Очакват се високи нива на фини прахови частици в София днес и утре

Въздухът в София - мръсен над нормата Днес и утре над София се очаква превишение на замърсяването с фини прахови частици. Хиподрума, Павло... thumbnail text

Днес и утре над София се очаква превишение на замърсяването с фини прахови частици. Хиподрума, Павлово и Дружба са софийските квартали, в които нивата на ФПЧ ще са над нормите, по данни на Софийската община. Почти два пъти над допустимите норми се очаква да бъде замърсяването на въздуха в столицата.


Географските показатели на София предразполагат към липса на вятър и падане на мъгли, заради което замърсеният въздух се задържа. Фактори за замърсяването са горенето на твърдо гориво и нерегламентирани отпадъци.


От Столична община предприеха редица мерки, за да се справят с проблема със завишените норми на фини прахови частици, като една от тях е чистенето на улиците, за да се намали прахта. Молбата към пешеходците е да избягват натоварени пътища, а към автомобилистите - да използват градски транспорт. Не е ясно обаче дали ще се въведе последанта мярка на СО - зелен билет.