София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Възмущение от „липсата“ на нарушения по Апартаментгейт

АКФ пита КПКОНПИ за „проверката“ на Цветан Цветанов

5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

От липсата на последствия за Цветан Цветанов са възмутени от Антикорупционния фонд (АКФ), участвал в разследването на Апартаментгейт.

Позицията на НПО-то идва в отговор на решението на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) реши да прекрати производствата за конфликт на интереси по този скандал.

„При извършената проверка изцяло липсва проверка на хипотезата за облагодетелстване, т.е. няма експертиза на пазарните цени на заменените или придобити имоти. Припомняме, че в различните казуси бяха установени разминавания между цените на придобиване и пазарните цени в рамките на 300-350%“, гласи позицията на АКФ.

Според НПО-то, КПКОНПИ обследва Цветан Цветанов „единствено във функцията му на народен представител, но не и на председател на парламентарна група и заместник-председател на политическа партия с управленски мандат“. „Това показва или формалистичен подход, или сериозен пропуск в съответните закони“, смятат от АКФ.

Според тях антикорупционерите започват „от частното към общото“, като разглежда случая със строителството на небостъргача „Златен век“ като „единствената хипотеза, която би могла да обоснове свързаност, зависимост и частен интерес на заемащите публична длъжност лица“.

„В повечето от решенията изобщо не е коментирана цената по сделките, която е значително под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и начина на заплащане на цената по сделките и не е проверено дали и как е заплатена цената“, поясняват от АКФ.