София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Възпитание вместо наказание за децата, прекрачили закона

Променят интернатите във възпитателни центрове

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Закриване на интернатите и замяната им с възпитателни центрове предвижда нов законопроект на правосъдното министерство, свързан с детското правосъдие. Целта е даване на втори шанс на малолетни и непълнолетни да се поправят и да бъдат реинтегрирани в социалната среда.

„В тях ще бъдат настанени максимум до 10 деца в среда, близка до семейната. Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от 3 деца", заяви правосъдният министър Екатерина Захариева.

Към момента, в интернати се намират 205 деца, като 50 са под 14-годишна възраст. В затвора в Бойчиновци са 20 непълнолетни лица, получили присъди най-често за кражби и грабеж. 4 от тях обаче са осъдени за убийство. Всички присъди за безсрочни, въпреки че в закона се допуска пребиваване в затвора до 3 години. С промените в законодателството се предвижда децата да не лежат повече от 1 година в специализирани домове, а на всеки 3 месеца да се прави оценка за развитието им.

"Основната цел на възпитателните мерки и наказателните мерки срещу непълнолетни, трябва да бъде превъзпитание, а не наказание", допълни още Захариева.
"България е единствената страна в ЕС, в която малолетни деца под 14 години се наказват с „лишаване от свобода” в така наречените специализирани интернати. Зад всяко дете в конфликт със закона стоят възрастни.", категорична беше омбудсманът Мая Манолова.

Ако законопроектът бъде одобрен от Народното събрание, той ще заработи най-рано след 1 година.