София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ДЕН ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

ШЕСТ СВЕЩИ ЩЕ ГОРЯТ ДНЕС У НАС КАТО СПОМЕН ЗА ШЕСТТЕ МИЛИОНА УБИТИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес в 18:15 часа в Централната софийска синагога ще се проведе церемония по отбелязване на Деня на възпоменание на жертвите на Холокоста -Йом Ашоа. Йом Ашоа е определен като траурен ден от израелското правителство и се отбелязва на 27-ия ден от еврейския месец Нисан, което по нашия календар е месец април.  Церемонията у нас ще започне с полагането на цветя пред мемориалната стена и вечния огън в двора на Централната софийска синагога. Шест свещи ще бъдат запалени като преобраз на шестте милиона евреи, загинали по време на Холокоста през Втората световна война. Милион и половина от тези жертви са деца. Шестте свещи в българската синагога ще бъдат запалени от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, председателя на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти, председателя на Централния израелски духовен съвет София Коен и оцелели от Холокоста.  

Тези траурни церемонии се осъществяват не само като почит на паметта на загиналите,  а и като напомняне да не се повтори случилия се геноцид отново.                                                                                                             

Част от еврейската традиция за този ден включва прочитане на молитви за мъртвите и имената на загиналите в концентрационните лагери. В България това означава припомняне историята за спасяването на почти 50 хиляди българските евреи, но и трагичната участ на 11 хиляди евреи от тогава принадлежащите към България територии от Македония и Тракия, изпратени в лагера на смъртта Треблинка.