София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Възстановена е продажбата на месечни електронни винетки за товарни автомобили

Беше спряна на 17 юли

5 годиниТехнологии 3 Боряна Райчева

Възстановена е продажбата на месечни електронни винетки за пътни превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона.

Услугата е достъпна в познатите канали за покупка на електронни винетки, мобилното приложение, терминалите за самотаксуване и на касите на областните пътни управления. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Продажбата на месечни винетки за тежкотоварни автомобили беше прекъсната на 17 юли 2019 г. съгласно разпоредбите на действащия към момента Закон за пътищата.

От днес влизат в сила промените в Закона за пътищата, с които търговската експлоатация на системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, се отлага за не по-късно от 1 март 2020 г. и съответно се възстановяват месечните винетки за товарните превозни средства.