София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЗГЛЯД: За българите стана опасно да бъдат приятели с Русия

След обвиненията в шпионаж

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Лидерът на българското русофилско движение Николай Малинов е обвинен в шпионаж и опит да повлияе на общественото мнение на страната. Премиерът Борисов твърди, че случаят с Малинов няма нищо общо с руско-българските отношения. Но случаят с „руската следа“ по време на възможното възобновяване на преговорите за Южния поток и изграждането на атомна електроцентрала в Белене изглежда много нееднозначно.

В сряда българският премиер Бойко Борисов обяви, изказвайки се на заседание на правителството: арестът на лидера на движението "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж, не може да бъде свързан с руско-българските отношения. Въпреки това, в същото изявление Борисов свързва точно едно нещо с друго - спомена задържането на Малинов, неотдавнашния антируски демарш на българското външно министерство и машинациите на определени руски олигарси.

"Когато се случи нещо, с което не сме съгласни, Министерството на външните работи реагира", цитира ТАСС ръководителят на правителството. Припомняме, че българското външно министерство, водено от колегите на премиера от „проевропейската“ партия ГЕРБ, не харесват факта, че операцията на Червената армия в България през 1944 г. е наречена освобождението.

 

Когато руските олигарси се опитват да реализират проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и други (проекти), нашите специални служби работят съвместно с други служби и прокуратурата “, обяви Борисов.

 

И това второ изказване на Борисов вече е малко по-близо до „шпионския скандал“ с Малинов. Според българските медии „Леонид Решетников ... руският олигарх Константин Малофеев, бившият банкер Цветан Василев и собственикът на военния завод в България Емилиян Гебрев, също са замесени в скандал с шпионаж (ръководителят на Руския институт за стратегически изследвания).“

Между другото, българският прокурор Сотир Цацаров обяви, че Решетников е забранен да влиза в България за срок от 10 години. Що се отнася до тази забрана, както отбеляза ръководителят на RISI, той се надява да доживее до 83 години (когато изтече забраната), да посети отново страната и да се срещне с българските си приятели.

Предполага се, че Малинов възнамерява да участва в придобиването на българския телекомуникационен оператор, използвайки средствата на руска банка и по този начин „чрез придобиване на печелившата индустрия на България“ да повлияе на социалния и политическия живот на страната. Целта на Малинов е да повлияе на политическия живот „не изрично“, но по таен начин, заяви българската прокуратура. Защо придобиването на телекомуникационен оператор се смята за нещо престъпно, не се обяснява.

В допълнение към вътрешнополитическия момент, в случая с Малинов може да се отбележи и игра за външен потребител - българското правителство демонстрира, че в една от страните от ЕС и НАТО „руската намеса е спряна“. Такива факти са тревожни, като се има предвид, че България и Русия сега са изправени пред толкова важни съвместни стратегически проекти като продължаването на Турския поток, изграждането на атомна електроцентрала в Белене и т.н., отбеляза Светлана Шаренкова.

 

Москва вече отговори на наказателно дело срещу активен привърженик на сближаването между България и Русия.

„Изключително сме загрижени за случващото се. Имаме всички основания да смятаме, че именно гражданската обществено-политическа позиция е обект на безпокойство и внимание към българските власти. В случая говорим за чисто антируска акция “, - така в коментара към вестник VZGLYAD ръководителят на Комитета на външните работи на Федерацията Константин Косачев коментира случая с Малинов.

„Това е пряко нарушение на правата на човека, на българската конституция и на българското законодателство, което предвижда възможността за различни гледни точки и плурализъм на мненията“, каза Косачев. - Загрижеността и позицията ни по този въпрос са свързани с това. Сега изясняваме подробностите на тази история по дипломатически път - с цялото разбиране, че в случая говорим за връзката на българските власти със собствените им граждани. "

Междувременно може да се каже, че българските правоприлагащи органи решиха да „покрият” не само Малинов, но и движението като цяло. Един от секретарите на Изпълнителното бюро на Русофилов Георги Дуков заяви пред РБК, че в понеделник на разпити са били поканени 15 служители на организацията. Предизвикателствата дойдоха като изненада, но самият случай изглежда внимателно планиран, в него участват голям брой разследващи, каза Дуков.