София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Взривът в Архангелск прекратява военния договор между САЩ и Русия?

Инцидентът се случи на 8 август

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ се съмняват в целесъобразността на разширяването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START) за следващите пет години. Това съобщи пред Ройтерс високопоставен служител в администрацията на САЩ.

„Опитите на Русия да разработи хиперзвукова ракета повдигат въпроси относно [целесъобразността] на удължаване на START-3 [неофициалното име на договора] за петгодишен мандат“, цитира източника Ройтерс.

Американците смятат, че прототип на крилатата ракета "Петрел", която НАТО нарича SSC-X-9 Skyfall, е избухнал на тренировъчен полигон в района на Архангелск. Министерството на отбраната и Росатом по-рано посочиха, че експлозията е възникнала при тестване на система за течно задвижване.

Инцидентът на тренировъчния полигон в района на Архангелск се случи в четвъртък, 8 август, на 30 километра от Северодвинск, недалеч от село Ненокс, където се намира 45-ият държавен централен морски тестов полигон на руския флот. Петима служители на Росатом загинаха, още трима души с различни наранявания и изгаряния бяха хоспитализирани.