София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Washington Post: Америка се уплаши, отказа се от въздушни удари срещу Асад

Разполагането на руски противовъздушни системи стресна американците

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

САЩ преразглеждат стратегията си в Сирия заради разполагането на  руските системи за противоракетна отбрана, пише Washington Post. Според вестника това намалява и без това малката вероятност администрацията на президента Барак Обама да вземе решение за нанасяне на въздушни удари по обекти на сирийската правителствена армия.

Washington Post пише, че при тези обстоятелства нараства вероятността да бъдат реализирани отложени по-раншни варианти, като например доставка на въоръжение за кюрдите и за бунтовниците в Алепо.

„Не сме сигурни, че който и да е американски самолет може да противостои на С-300“, казва анонимен военен източник, цитиран от американското издание. Washington Post добавя, че ракетните системи С-400 и С-300 позволяват на Русия да сваля самолети и ракети в радиус 250 мили  (около 400 км) в западната част на Сирия.

Министерството на отрбаната на Русия взе решение в базата в Тартус да бъдат предислоцирани ракетни системи С-300 за защита на корабите, които се намират край бреговете на Сирия, пише още изданието.