София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

WP: Докато Тръмп сипе туитове и заплахи, Путин действа

"САЩ вече не вярват в собствените си идеи"

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

През двете седмици на новата година Владимир Путин успя да предприеме редица важни стъпки и да проведе срещи със световните лидери. Според журналиста на Washington Post, „докато президентът Тръмп прекарва времето си със злоупотребяващи туитове и заплахи за започване на война в Близкия изток, Русия запълва този вакуум в международната дипломация“.

Новата 2020 година току-що започна, но през това време Владимир Путин вече успя да се срещне с Башар ал Асад, да отвори „Турски поток“, да приеме Ангела Меркел, да разговаря по телефона с лидерите на Катар и ОАЕ и да проведе разговори между враждуващите страни в конфликта в Либия, пише авторът на статия в The Washington Post. Според него това е напрегнатата програма за всеки лидер и тя говори за това как работи новият световен ред.

„Докато президентът Тръмп прекарва времето си със злоупотребяващи туитове и заплахи за започване на войни в Близкия изток, Русия запълва този вакуум в международната дипломация“, пише авторът на статията. В случай на Либия прекратяването на кървавия конфликт на европейските граници е важен въпрос. Това може да накара европейците да се замислят как да работят с Русия по въпросите на енергетиката и сигурността. „Докато Европа мисли за това как светът ще се грижи за Америка, Русия придобива престиж, какъвто никога не е имала“, пише журналистът.

Според автора на статията Русия винаги се е считала за разрушителна сила, докато САЩ са установили ред в различни части на света. Като пример журналистът посочва установяването на следвоенно единство на европейските държави, подкрепа за демокрациите след разпадането на Съветския съюз, равновесие в Азия и дори опити за трансформиране на режимите на Близкия изток към по-добро. Сега според автора изглежда, че всичко се е обърнало с главата надолу.

Русия се опитва да „надскочи себе си“ по въпроси на икономиката и дипломацията, пише журналистът, но вече оказва влияние върху хода на събитията. В Сирия Русия промени хода на войната, която САЩ наблюдаваха отдалеч. В Украйна Русия е стъпкала мечтите на Киев за Европа, пише авторът. Във Венецуела, благодарение на подкрепата на Москва, Николас Мадуро остана на власт. "В Близкия изток Путин е лидерът, с когото искат да си правят селфита."

САЩ говорят за упадъка на хегемонията отдавна, отбелязва авторът на статията още през 1988 година. Но Тръмп не вярва в либерален световен ред, ръководен от САЩ. Той лиши САЩ от дипломатическа власт и подкопа идеята за глобалната роля на Съединените щати. Америка все още може да има потенциал за прераждане, но при Тръмп тя няма желание за това: САЩ вече не вярват в собствените си идеи.

Журналистът на Washington Post критикува самия световен ред, който Русия иска да формира. Според него това ще бъде свят, в който силният управлява слабите и отнема територията му, ако той проповядва - „нещастен и нестабилен свят“.