София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Yandex разработва автономен автобус по примера на Google

Возилото трябва да побира 12 души и да минава 200 км с едно зареждане

8 годиниТехнологии 4 Боряна Райчева

Yandex, руският аналог на Google, разработва автономен автобус, който може да се движи по улиците без шофьор, съобщава сп. Fortune. Компанията обяви и сключено партньорство с "Камаз", където акционери са правителството, Daimler и финансираният от правителството проект NAMI, който разработва автономни превозни средства.

Партньорството цели създаването на малък автономен автобус. Yandex ще осигури специалисти по компютърни науки, изкуствен интелект, разпознаване на глас и др. За сега компаниите не дават особено много детайли по проекта, тъй като той още е в начална фаза.

NAMI съобщава, че планира да започне първите тестове в началото на следващата година. Първоначалните цели са автобусът да събира 12 души и да е изцяло електрически. Трябва да може да изминава около 200 километра преди да се налага презареждане. Автобусът ще обикаля града, като ще приема заявките на пътниците чрез мобилно приложение. За сега компаниите не коментират срок, когато ще са готови с проекта.