София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За истината: Великобритания отпусна 23 млн. паунда за борба с „дезинформацията“

За медиите в Източна Европа и Централна Азия

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителственият фонд на Обединеното кралство представи доклад за средствата, отпуснати за борба с „дезинформацията“ в Източна Европа и Централна Азия (повече от 23 милиона паунда). Лондон, който счита себе си за „световен лидер в областта на обективността и независимостта на медиите“, планира да подобри качеството на медийната работа и да насърчи разпространението на „достоверна информация“. Критици изказват мнение, че чрез подобни програми Обединеното кралство се намесва в работата на медиите и налага своето виждане за света.
Британската правителствена фондация за предотвратяване на конфликти, стабилност и помощ за сигурност (CSSF) представи доклади за своите програми за фискалната 2019-2020 година.
Така Обединеното кралство очаква да диверсифицира медиите, предимно рускоезични, да подобри работата си и да предостави на населението достъп до достоверна информация.
„Обединеното кралство работи с редица свои партньори, като се стреми да подобри качеството на работа на държавните и независимите медии по такъв начин, че да е възможно да се насърчава социалното сближаване, да се поддържат универсални ценности и да се осигурят надеждна информация за общности, живеещи в Източна Европа“, се казва в документа.
Британският фонд подчертава, че руското правителство "инвестира много в пропаганда", което е разгърнато като част от някои "незаконни" дейности в Грузия и Украйна. Конкретни примери обаче не са дадени.