София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

За какво ще си говорят Тръмп и Путин?

САЩ и Великобритания търсят диалог с Русия

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди значителни съкращения на ядрените оръжия на срещата с руския президент Владимир Путин в Хелзинки в понеделник. Той предупреди, че е трудно да постигне съществени сделки с Русия, защото противниците му ще кажат, че е твърде проруски настроен. Тръмп определи ядрените оръжия като най-големия проблем в света.

Междувременно британската министър-председателка Тереза Мей и президентът Тръмп заявиха на пресконференцията, че са единни в позицията си към Русия и президента Владимир Путин. Те се обединиха около позицията за диалог с Русия. Британското правителство има напрегнати отношения с Русия, които допълнително се влошиха заради отравянето на британска земя на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Москва. Президентът на САЩ каза, че ще повдигне пред Путин въпроса за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Американските власти повдигнаха обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ. Руснаците са обвинени, че са извършили хакерски действия срещу компютърните мрежи на Демократическата партия и кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън през 2016 г. Междувременно руското външно министерство заяви, че няма доказателства обвинените от САЩ 12 души да са свързани с руското военно разузнаване или да са проникнали в компютри на Демократическата партия на САЩ. Руското външно министерство заяви, че това обвинение цели да развали атмосферата преди срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник в Хелзинки.

След повдигането на обиненията срещу 12 души, Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър призова президента Доналд Тръмп да отмени предвидената си за понеделник среща с руския президентПутин. Той е на мнение, че президентът Путин е противник, който се е намесил в изборите на САЩ, за да помогне на президента Тръмп да ги спечели. Шумър пожела Тръмп да анулира срещата си с Владимир Путин докато Русия не направи явни и прозрачни стъпки да докаже, че няма да се меси в бъдещи избори.