Гледай
на живо

„За Ливан ще изнасяме фуражи и технологии“

Телевизия Евроком - от Lebanese Agro Food Expo 2019

„За Ливан ще изнасяме фуражи и технологии“ Бившият министър на земеделието Румен Порожанов, лидерът на АБВ Румен Петков, представители на дипло... thumbnail text

Бившият министър на земеделието Румен Порожанов, лидерът на АБВ Румен Петков, представители на дипломатическия корпус и на бизнеса откриха изложението Lebanese Agro Food Expo 2019.

Зам.-министърт на земеделието и храните Янко Иванов сподели за телевизия Евроком, че търговският баланс на България с Ливан има голям потенциал за ръст.

„През 2018 г. търговията между България и Ливан възлиза на $175 млн., което представлява ръст от 20% в сравнение с преходната година. Обменът на селскостопанските стоки между двете страни възлиза на 43,5 млн. долара. Сега ние сме се ограничили тук в нашия износ до сирена, цигари, царевица и пшеница...“, каза той.

Янко Иванов е сигурен, че е „по-важно е какво друго България може да предложи за експорт към към Ливан и Близкия изток“.

Според него напоследък имаме все повече търсене от арабаските държави на слама, на сено, на люцерна и на други фуражи,

„Защото населението на земята се увеличава. Прогресивно с увеличаването на населението на земята, се увеличават и потребностите на хората от животински продукти. Както е известно, за животните трябват фуражи. Все повече има недостиг на фуражи в световен мащаб. И много държави диверсифицират източниците си на доставка на фураж“, коментира още зам.-земеделският министър.

На събитието в ЦУМ от Българо-ливанския бизнес съвет присъстваха посланици на Ливан, Египет, Катар, Казахстан и други държави.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Ангел Галчев