София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

За нас -зрелища, за олигархията – хлябът

КОМЕНТАРЪТ НА ЕВРОКОМ – С НОРА СТОИЧКОВА

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Добър вечер! Вие сте с рубриката „Нашият коментар” по ТВ Евроком и с мен - Нора Стоичкова.

Оня ден Корнелия Нинова написа в личен пост, че след като ГЕРБ напусне властта, за нас остават последствия, които и десет години напред трудно ще оправим. Права е. Но Бойко Борисов вместо да види главното в критиките към своето десетгодишно управление и поне да удари спирачките на по-големите безобразия, продължава да забелязва само себе си. Съзря в справедливия гняв срещу вицето си Валери Симеонов

„Като гледам тези отстрани, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам. Затова стискам зъби, търпя и гледам да си свърша работата"

Тъй рече премиерът, докато даваше пресконференция от Обединените арабски емирства. Какво прави там премиерът, докато държавата у нас се пука по шевовете, е една мистерия. Какво става обаче междувременно в МС и НС, докато всички вторачени в скандалите около Симеонов, масовото съзнание въобще не съобразява. А там е заровено кучето, образно казано.

Според премиера „тези, които загряват отстрани” са БСП, онези които искат вот на недоверие към правителството му заради батаците в здравеопазването. Забъркани в последните 10 години от собствените му правителства. И затова, видиш ли, той трябвало да устиска, че да не се разсипела държавата.

Няма по-страшно за България от самозабравилата се власт днес. Вчера, точно когато текоха патакламите около оставката на Валери Симеонов, през Народното събрание мина отхвърлянето на ветото на президента Радев по промените в закона за държавната собственост. На практика това дава зелена светлина пред скритата приватизация на стратегически обекти от националната сигурност.

Да припомним – в оспорваните от президента Радев поправки се предвижда възможност за заобикаляне на забраната за приватизация на стратегически предприятия от забранителния списък за приватизация. Това са предприятия от ВПК, летища, пристанища, крайбрежни ивици. Според приетите лобистки поправки, се предвижда имоти и активи от подобни предприятия да могат да се апортират в съвместни дружества през една несложна схема.

Апортна вноска в смесено предприятие между държава и частен бизнес означава, че държавата влиза в дружеството с пари или % от собствеността, която и без това си е нейна. Тъй че ето как става реално пладнешкия обир. Схемата е проста – апортирате по занижена стойност имоти и активи, няма ограничение колко значими за националната сигурност могат да бъдат те. След известно време вдигате капитала на дружеството, а пък държавата „забравя“ да увеличи своята част и …. Предприятието минава в частни ръце съвсем легално. Няма как да бъдат осъдени дребните чиновници подготвили пладнешкия грабеж, министрите на икономиката, разрешили пладнешкия грабеж, правителството пък каквото и да свърши, въобще не може да бъде съдено, защото и то, и всичките по тая верига носят КОЛЕКТИВНА, А НЕ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ. Сега разбирате ли за какво ви говори Председателят на БСП Корнелия Нинова, когато обяснява, че като си иде ГЕРБ от власт, за нас остават разградена България, цялата в руини, турена на колене като на заколение, пред основния ни враг – Турция.

„Ако подам оставка, бих хвърлил държавата в хаос и приемането на бюджета и това което правим, да отиде да вятъра“, философства още Борисов, докато пренебрегва сериозният обществен натиск да хвърли оставка и той, не само Симеонов. И това няма да свърши добре за него. Ще запуши устата на някой непокорен коментатор, ще уволни поредния непокорен журналист, ще „остави гладни” – по негови собствени думи, политическите си противници и онези, които дръзват да го критикуват открито и какво? Историята ще спре, а цяла България ще се свие като бито куче в краката му?! Той и Нерон така си е мислил, докато е палил Рим, за да пише стихове, ама историята по друг начин реши края му.

Отхвърлянето на ветото на президента става с 145 гласа, т.е. с гласовете и на ДПС. В същото време, когато Мустафа Карадайъ почти не се запъна, както обичайно, докато ни обясняваше защо ДПС ще подкрепи вота на недоверие и че турците всичко ще направят, „за да спасят” България...Докъде я докарахме само!

И след всички тия приказки лесно човек връзва 2 и 2, когато се замисли защо инициативата за подобна поправка идва от Икономическото министерство, от икономическия министър, който е под егидата на Пеевски и Сидеров. Битката за превземането на предприятието Дунарит, след нарочния фалит на КТБ би трябвало да е обица за ухото на всеки българин.
А не утре отново да се правим на неразбраликак изпразниха от съдържание забраната за приватизация на стратегическите ни предприятия. Те вече са легитимна цел на олигарсите. Според кухата структура КРИБ, която освен лъскави балове и да лъска обувките на властта, нищо хубаво не донесе ни на бизнеса, ни на държавата ни, - та тоя властови сателит плаши, че можел да изкара 25 000 души на пътя в подкрепа на Симеонов.

Всъщност единствено в подкрепа на личните си интереси и на кукловодите им, на които се отчитат. Колкото до основния мотив да пробият забранителния списък за приватизация на стратегическите предприятия, ясно е едно: вече не им стига да са на входа и на изхода на държавното предприятие, както днес са се разстанували разни котараци на входа и на изхода на АЕЦ „Козлодуй”. Сериозно говоря – днес гориво на нашата АЕЦ „внасят” разни частни фирми. Кетърингът, за който се съдят депутати и бизнес в КЗК, отдавна не е интересен. Интересно е, че утре ако нещо се обърка, може и да няма резервни части или свежо ядрено гориво за Козлодуй и това е ПРЯКА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ!

И понеже не им е достатъчно вече да стоят на входа и на изхода на държавните предприятия – схемата, за която първа разказах във в. „24 часа”, днес на нашите олигарси им трябват „съвместни“ предприятия с държавата, за да минават през тях ЛЕГАЛНО публични средства, които се предоставят без търг, покрай инвестиции в „национална сигурност“.

Уж инвестират в стратегически предприятия, ключови за национална сигурност, а парите отиват в джобовете на олигарсите. И баба тъй го може бизнеса, на държавния гръб богат бързо се става. Колкото до панаирите, които си устройват Сидеров и Симеонов, отдалеч личи, че друга цел нямат, освен да правят параван на това поредно безобразие, което по същество представлява предателство на Родината. И за което трябва да има разстрел, а не просто вот на недоверие и оставки.