Гледай
на живо

За Никулден - скъпа или евтина - риба да е

Повече от 200 000 българи празнуват имен ден днес

За Никулден - скъпа или евтина - риба да е Повече от 200 000 българи, носещи името Николай, Никола  Николина, Ненка, Нино, както и техните... thumbnail text
Повече от 200 000 българи, носещи името Николай, Никола  Николина, Ненка, Нино, както и техните производни имат повод на днешния ден.
 
На 6-ти декември православните християни отдават почитта си към Св. Николай Мирликийски Чудитворец. Светецът е  покровител на моретата, езерата, реките, моряците, рибарите и на семейството. На Никулден празнуват също банките и банкерите, както и жителите на Бургас.
 
По традиция цялото семейство вечерта се събира край празничната трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.
 
Телевизия "Евроком" провери какви са настроенията на един от най- големите пазари в столицата часове преди празничната никулденска вечеря.
Независимо колко пари от семейния си бюджет сте заделили за днешния празник и дали на трапезата ви ще има риба, дали тя ще е традиционният шаран или по-екзотична като сьомга или филе от акула, важно е да не забравяте, че празникът е за да го споделите с хората, които обичате.