София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За отпадане на по-леки присъди при тежки престъпления

Настояват близките на Виктория Маринова

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

За законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с отмяната на по-леките наказания при тежки престъпления, настояват близките на убитата русенска журналистка Виктрия Маринова. Пред "Нова телевизия" адвокатът на семейството Андрей Желязков коментира исканите промени.
 
"Правото на извършителя на престъплението, когато то е доказано по категоричен начин, да иска делото да се гледа по реда на диференцираната процедура на глава 27 да се трансформира от негово право в една правна възможност, ако всички други са съгласни."
 
Как тази евентуална промяна би променила ситуацията за други хора като тях, обясни и съпругът на убитата журналистка.
 
"Тази промяна в закона със сигурност е нещо добро. Със сигурност ще бъде нещо справедливо, ако бъде допуснат и аз вярвам, че това нещо ще бъде гласувано, но по-важният въпрос е не как да плашим престъпниците с по-големи наказания, по-важният въпрос е как тези престъпления да бъдат предотвратени."
 
Припомняме, че за убийството на Виктория Маринова, извършено през октомври миналата година, беше задържан Северин Красимиров. Той призна вината си и така избегна доживотен затвор и получи наказание от 30 години лишаване от свобода.