София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„За премиера тъпанари ли са в ЕС с ниското ДДС?“

Сивият ни сектор е над 50%, анализира Мика Зайкова за Евроком

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Българите продължват да взимат заплатите си в плик, каквото и да твърди премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов. Това коментира икономистът Мика Зайкова в интервю за новините на телевизия Евроком.

Според нея затова приходите в пенсионния фонд са все още много малко. „Така че точно там не е верно. Сивата икономика официално е 40%, неофициално - е 50% - 53%. Някои от фирмите излизат на светло като си плащат данъците. Но те биха изсветляли много по-бързо, ако ДДС-то беше диференцирано. Но ако ДДС-то е 5% или 9%, то просто не си струва да откраднеш, за да влезеш в затвора за едни жълти стотинки", коментира експертът по макроикономика.

Относно позицията на премиера срещу по-ниското ДДС за хляба, книгите и лекарствата, тя попита: „Считате ли, че в цяла Европа, всички европейски държави, имат министри на финансите тъпанари, и че в цяла Европа цари комунизъм и социализъм?“.

„Няма такова нещо. Днеска чух, че понеже нашата икономика е затворена и малка, ние не бива да пипаме ДДС-то. Нима Литва, Латвия, Естония, са големи икономики? Или са затворени? Не, не е така“, даде пример Зайкова.

Според нея хората отиват в Гърция, защото е по-евтино и е по-чисто. „Разбирате ли? Има 2 неща. А и пътищата в Гърция са по-добри. Няма какво да си говорим. А при нас непрекъснато стават щуротии. Провален ли е този туристически сезон? Ами, надявам се да не го провалим. Но както гледам, нещата не звучат добре“, обобщи тя.

Вижте повече във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Ангел Галчев