София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

За първи път робот работи в хотел у нас

"Руми" има специален софтуер за обслужване на клиенти

пропускане
4 годиниТехнологии 29 Боряна Райчева

Дигитализацията навлиза в света ни на все по-големи темпове. Едни казват, че присъствието на роботите би се превърнало в заплаха за човечеството, други- че те могат да ни бъдат само от полза. 
Роботът Руми говори английски, корейски и китайски език. Мястото, към което принадлежи, са хотелите.  Днес той за първи се залавя за работа в България. 
 
Роботът Руми може да настанява гостите по стаите им и да им доставя храна, напитки или гостенски принадлежности. Той повиква асансьора самостоятелно чрез специален софтуер, ориентира се в коридорите сам, избягва възможните препятствия по пътя си и накрая застава пред съответната стая. Автоматично позвънява на телефона в нея и гостът излиза, за да си вземе поръчката. 
 
Внедряването на роботите в хотелиерстовото цели да облекчи служителите от рутинни движения и да имат повече време за комуникация с гостите на хотела. Светослав Панев е хотелиер от 15 години. Според него, човек трябва да мисли винаги в бъдещето.