Гледай
на живо
Vox Populi

За свободата! 142 години от Шипченската епопея

Президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово пред паметника Шипка

На днешния ден на връх Шипка отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война (1877-1878 година). Паметното събитие ще бъде чествано в присъствието на президента Румен Радев.

В 12.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве.

В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

С битката на Шипка през 1877 година се дава началото на свободна България.
От 21 до 26 август 1877 българските опълченци и редовна руска армия водят сражения на върха срещу значително превъзхождащата ги по численост турска армия, водена от Сюлейман паша.
Военните историци смятат, че успешната защита на прохода и провалът на опита армията на Сюлейман паша да помогне на обсадения Плевен са били от решаващо значение за изхода от Руско-турската война от 1877-1878, завършила с възстановяване на българската държавност.

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934 г.
Чествания и различни прояви на Шипченската епопея има и на други места в цяла България.