София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За връзката пациент-лекар-лечебно заведение

План за извънсъдебни спорове в здравеопазването

пропускане
5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Предлагат на Министерство на здравеопазването нов план за правата на пострадалите пациенти. Проектът е изготвен от Център за защита правата в здравеопазването.

Главната цел е да подпомогне Министерство на правосъдието за намиране на работещо решение за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването. Действащата нормативна уредба е изключила от приложеното си поле тази материя. Пациентите не се разглеждат нито като потребители нито като търговци.

Според адвокат Христина Николова най-подходящо би било споровете, касаещи т.нар. „медицински грешки“, да излязат извън съдебната система, тъй като това са делата, които са тежки и за хората, и за лекарите, и за съдиите.

„Съдебната система ще се облекчи, а и много граждани ще започнат да си търсят делата. Извънсъдебното решаване на казуси продължава само няколко срещи, в рамките на месеци спорът ще бъде решен. Освен това всичко ще бъде и значително по-евтино. Защото въпреки че делата заради лекарски грешки се увеличават, много хора не завеждат такива дела по финансови причини“, каза още Николова.

ЦЗПЗ смята, че делата при телесна повреда или смърт на пациента се отличават със своята специфика и терминология, което почти във всички случаи изисква назначаването на вещи лица. Тези дела са трудни за решаване за всички страни на процеса, особено ако човек не борави добре с медицинската терминология.

Моделът е насочен към пациент-лекар, пациент-лечебно заведение. Без да се намесва правителството или държавната каса.

Проектът се осъществява с подкрепата на Европейския Съюз по Оперативна програма „Добро управление“.