София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Забавени заплати за 11 млн. лв. от началото на годината

След проверки на Инспекцията по труда са изплатени 8 млн. лв.

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

11 млн.лв. неизплатени заплати от началото на годината са констатирани след проверки на Главната инспекция по труда. Това заяви социалният министър Зорница Русинова в Бургас.
След намесата на Инспекцията вече са изплатени 8 млн. лв. За изминалите 6 месеца са извършени 300 проверки в страната за спазване на трудовото законодателство. Основните нарушения са именно забавяне в изплащането на възнагражденията на служителите. През 2015 г. те са в размер на 47 млн. лв. От тях между 26 и 27 млн. вече са изплатени след намесата на Инспекцията по труда.
Седем екипа в Бургас ще следят за нередности през летния сезон. Най-срещаното нарушение е и неспазването на работното време на служителите. Едва около 30% от сигналите, постъпващи в Инспекцията, са от работници. Русинова допълни, че социалното ведомство е направило всичко възможно, за да може всеки служител да е информиран за трудовите си права.