София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Забавят януарската добавка на инвалидите

340 000 пенсионери ще получат парите си за този месец на 15 февруари

пропускане
5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Над 340 000 души, които вземат инвалидна добавка, ще я получат с половин месец закъснение. Това съобщи пред bTV социалният министър Бисер Петков. 
 
Причината за забавянето на въпросната сума от 30 лева е, че тя вече ще бъде изплащана от Агенцията за социално подпомагане, а не, както досега от НОИ. Агенцията извършва плащанията след изтичане на съответния месец, затова пенсионерите  с ТЕЛК ще вземат парите си за януари на 15 февруари. Петков побърза да обясни, че пенсионерите, които са засегнати от промяната вече са уведомени.
 
Според Петков смисълът на промяната е пенсионерите да получават по-голяма социална подкрепа, размерът на която да расте всяка година, а не да е константа, както е било досега.
 
По думите  на Петков  голяма част от тези 340 000 пенсионери  и сега получават месечни добавки за социална интеграция от Агенцията за социално подпомагане. Според изчисленията това са 290 000 души, които ще си получат добавките за месец декември през януари и съответно няма да имат никакви задължения да правят постъпки,защото по служебен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани. 
 
Тези, които трябва да предприемат активни действия заради промяната са около 50 000 пенсионери, които  не вземат месечни интеграционни добавки от АСП и за да получават новата месечна помощ, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекцията за социално подпомагане по техния настоящ адрес, обясни министърът. 
 
Петков припомни също и че от 2-ри януари хората с над с 50 и над 50% намалена работоспособност, могат да подадат заявление за получаване на безплатна електронна винетка.