София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Забрана за покрити лица в Квебек

Бурки не се допускат на държавни длъжности

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Депутатите от Квебек приеха в сряда законопроект, който ще изисква обществени работници и граждани, търсещи правителствени служби, да са с открити лица.

Законопроект 62 би повлиял върху това дали мюсюлманките могат да носят религиозно покривало, като никаб или бурка, на държавни длъжности или когато получават държавни услуги. Законопроектът за религиозната неутралност на либералното правителство бе приет в Народното събрание на Квебек, предаде CBC. Законопроектът се нуждае от съгласието на лейтенант-губернатора, за да стане закон в провинцията.

"Ние просто казваме, че поради причини, свързани с комуникацията, идентификацията и безопасността, обществените услуги трябва да се дават и получават с открито лице", каза премиерът на Квебек, Филип Куяр. "Ние сме свободно и демократично общество; ако говориш с мен, аз трябва да виждам лицето ти и ти - моето, толкова е просто."

Законопроектът среща и доста критика, включително от много мюсюлмански групи, които твърдят, че той таргетира и стигматизира мюсюлманските жени, които носят покривало на лицето.

Никабът покрива лицето на жената, с изключение на зоната около очите. А бурката покрива цялото лице и има мрежа над очите.

Министърът на правосъдието на Квебек, Стефани Вале, каза, че законопроект 62 не е насочен конкретно срещу религиозните символи, тъй като законът ще се прилага и за маскираните протестиращи. "Става въпрос за това лицето да е открито, а не за това, което покрива лицето", каза тя пред CBC.

Никабът и бурката не са споменати в законодателството, но дебатът идва от това какво ще се случи с мюсюлманките, които ги носят в обществения транспорт.

Националният съвет на канадските мюсюлмани критикува законопроекта, заявавайки, че всичко се свежда до грозна политика преди областните избори следващата година. "С подписването на това дискриминационно законодателство, правителството на Квебек лансира опасен политически ред на гърба на малцинствата", каза изпълнителният директор на групата за права, Ихсаан Гарди в изявление.

Министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че въпреки, че федералното правителство не се намесва в областните закони, правата на всички канадци трябва да бъдат зачитани.

Франция стана първата европейска страна, която официално забрани пълното закриване на лицето през юни 2010 г. Забраната е наложена също и в Белгия и някои части на Швейцария, докато други европейски страни са в процес на обсъждане на този въпрос.