София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Наргилетата, плажовете и тол системата в Народното събрание

Депутатите ще гласуват промени в три важни закона

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Спорната забрана за пушене на наргиле на закрито в заведения ще гласуват на второ четене депутатите днес, гласи програмата на Народното събрание.

Поправките включват пълна забрана за предлагането и продажбата му на деца.

Ограниченията се въвеждат с промени в Закона за здравето, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и „Обединени патриоти“. Те вече са приети на първо четене на 13 март 2019 г.

България е на пето място сред 42 страни по пушене на водна лула най-малко веднъж седмично от деца на възраст между 11 и 14 г. и на второ място при 15-годишните, се посочва в мотивите за законовите промени.

Днес парламентът ще гласува на първо четене промени в Закона за концесиите, които улесняват даването на плажове на концесия.

Те създават режим процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Програмата на парламента предвижда и първо гласуване на промените в Закона за пътищата, с които крайният срок за старт на тол системата се отлага за 1 март 2020 г.

В момента в закона е записано, че пътните такси за изминато разстояние за камионите и автобусите трябва да започнат да се събират от 16 август т.г.